Bedieningen in de Rotterdamse Waalhaven

17 april 2017- Spoorvervoer in combinatie met ouderwetse havensfeer is vandaag de dag een stuk moeilijker te vinden in Nederland. Toch is het zeker nog wel te vinden. In de Waalhaven van Rotterdam zijn vandaag de dag een aantal overgebleven authentieke spooraansluitingen. Diverse kades zijn nog altijd aangesloten op het spoor, maar er is ook een leuk stuk straatspoor bij de noordzijde van de haven. Het straatpoor wordt wekelijks bediend door het plaatsen van lege rongenwagens. De wagens worden hier beladen met aluminium afkomstig van het bedrijf Metaal Transport. Meestal vindt de bediening plaats op een donderdag of vrijdag. Op de kades van Steinweg pier 1, de Beatrixterminal en bij Rotterdam Heijplaat worden ook wekelijks gesloten wagens geplaatst.
31 maart 2017- Op deze vrijdagmiddag begint de ploeg met het plaatsen van drie Habbiins'en op de kade van Steinweg pier 1. Het geheel gaat hier geduwd over het emplacement langs de weg "Waalhaven Oostzijde". Vanaf een enkele jaren oude voetgangersbrug kan de trein worden gefotografeerd.
Eenmaal aangekomen bij de kade van Steinweg wordt de poort geopend door een werknemer. Hierna kunnen de wagens op de kade worden geplaatst. Dit zorgt voor een leuke scène, met oude havenkranen en loodsen.
De ploeg heeft er goed de vaart in en al gauw vertrekt de loc los terug naar het emplacement bij Waalhaven Oostzijde. Hier staat een sleep lege Res'en, waarvan er drie worden opgepikt. Die worden enkele minuten later naar het straatspoor gereden.
Na het sleutelen van de drukke overweg net voor het straatspoor, kan er verder worden gereden. Hier passeert het geheel een in onbruik geraakt spoor op de voorgrond. Dit spoor liep vroeger naar de kade, wat aan de andere kant van de oude loods en groene muur ligt.
Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming, met op de achtergrond een pand van Metaal Transport. Hier worden de wagens beladen met aluminium. Wanneer de wagens beladen zijn, worden ze bewaakt door een medewerker van het bedrijf, die bij de wagens wacht totdat DBC de wagens heeft opgehaald. Vanaf dit standpunt was eerder geen foto mogelijk, door een boom die in de weg stond. Ook stonden er dit keer vrij weinig geparkeerde auto's, wat de kans gaf voor een foto.
28 april 2016- Op donderdag 28 april 2016 bediende de 6424 Metaal Transport. Zo is hier te zien hoe de wagens er beladen uit zien.
Wat door dezelfde ploeg wordt gereden is het uithalen of plaatsen van wagens bij de kade op Rotterdam Heijplaat. Dit werd ook op 28 april 2016 gedaan. Net voor de kade is dit sfeervolle gebied. Links achter de bomen is een woonwijk.
De 6424 is hier weer onderweg naar het basisemplacement van de Waalhaven met de uitgehaalde wagens.
31 maart 2017- Terug naar 2017. Na het bedienen van de Oostzijde van de haven, werden er na een pauze twee gesloten wagens bij de Beatrixterminal geplaatst. Nog voor de terminal zijn twee omloopsporen. Zo werd na het maken van deze foto al gauw omgelopen, om niet veel later geduwd naar de afgesloten kade te vertrekken.