2
1

Restanten van de stamlijn in Tiel

20 juli 2016- De stamlijn van Tiel, een lijn waar nog veel restanten van zijn en nog lang de hoop is geweest op gebruik ervan. AGC Glass (vroeger Maasglas) maakte als laatste gebruik van het spoor. In 2005 vonden zelfs nog twee proefvervoeren plaats naar de glasfabriek. Zo reed Railion met de 6505 en drie wagens op 19 september 2005 de laatste trein over de stamlijn. In 2014 besloot AGC Glass de Tielse fabriek te sluiten wegens overcapaciteit en bezuinigingen, daarmee is de hoop op nieuw gebruik van het spoor nog verder verloren. Desondanks, de aansluiting naar het hoofdnet ligt er 11 jaar na de laatste trein nog in, iets wat in Nederland inmiddels niet meer vanzelfsprekend is. Ook positief is dat ProRail bij de spoorverniewing van Tiel rekening heeft gehouden met een eventuele bediening van de stamlijn en dat de sporen daarvoor lang genoeg zijn. In dit verslag zie je wat er nog van de stamlijn over is.
Na de aftakking van de hoofdbaan verlaat de stamlijn de spoordijk. Links ligt het hoofdspoor van Tiel naar Kesteren. Eenmaal beneden maakt het spoor een scherpe boog naar rechts en vervolgens gelijk weer naar links, om het spoor onderdoor te gaan. Door grote bramenstruiken was het helaas niet mogelijk om het spoor hier verder te volgen...
... en daarom pakken we het spoor weer op na de twee bogen. Alhier loopt het inmiddels over het terrein van Rijkswaterstaat. Over het spoor bij de twee bogen is zelfs een vast hekwerk van Rijkswaterstaat geplaatst, dit staat net buiten beeld. De stamlijn gaat hier maar liefst onder drie viaducten door. De voorste is van de Betuwelijn en de A15, de tweede van de Betuweroute en de derde is de Grotebrugse Grintweg.
Onder de viaducten is het spoor vrij van begroeiing, maar wel voorzien van een laagje stof.
Nog redelijk zichtbaar gaat de lijn verder.
Dan komen we een wissel tegen. Het enige goed zichtbare stuk is op een plek waar wandelaars oversteken te zien. Voor tweewielers zullen de stenen ter vergemakkelijking om de spoorstaven over te komen zijn neergelegd. Rechtdoor gaat het spoor naar AGC Glass, links een nog veel langer ongebruikte aftakking wat het bedrijventerrein Kellen in gaat.
Omdat ik wel benieuwd was of de wisselsteller te vinden was werd hier tussen de bramenstruiken naar gezocht. Na wat snoeiwerk werd 'ie gevonden.
Voor nu volgen we eerst het spoor naar AGC Glass.
Onzichtbaar loopt het spoor in het gras naast de dijk. Op de achtergrond de leegstaande fabriek, dit was zeker een mooie fotoplek geweest met de fabriek op de achtergrond.
Eenmaal bij het terrein van de fabriek aangekomen is te zien dat het spoor vanaf het hekwerk is verwijderd. Helaas is het spoor bij de fabriek dus inmiddels opgebroken. Waarschijnlijk is dit niet meer dan twee jaar terug gedaan.
Het spoor naar AGC Glass houdt daarmee op, terug het andere spoor bij de wissel, waar niet bepaald veel van te zien is.

Zie het vervolg op pagina 2.

2
1