Bediening Noordgastransport in Roodeschool

30 juli 2015- Helemaal in het meest noordelijke puntje van Nederland bevindt zich de bediening van Roodeschool. Gemiddeld wordt er hier drie keer per week aardgas verladen door Noordgastransport. Het aardgascondensaat wordt in een grote tank in de Emmapolder opgeslagen. Op aanvraag wordt het gas vervolgens door een pijpleiding naar de overslaginstallatie gepompt, waarna het door DB Schenker/Cargo verder op reis zal worden genomen. In 2017 is het de bedoeling een nieuw station Roodeschool te hebben geopend die ligt langs de stamlijn naar de Eemshaven. De reden is dat de sprinter van Arriva tegen die tijd ook doorrijdt tot een nieuwe halte in de Eemshaven. Daardoor duurt het niet heel lang meer tot een passagierstrein en goederentrein naast elkaar bij de overslag verleden tijd zal zijn.
Nadat de wissel handmatig is omgezet kan de trein binnen rijden, helaas nog wel in wat tegenlicht.
Na het binnenrijden worden de lege aangevoerde ketels neergezet op een opstelspoor. De loc gaat allereerst de gevulde ketelwagens verplaatsen naar een ander spoor op het terrein van NGT om plaats te maken voor de lege wagens.
Hierna rijdt de 6417 naar de andere kant van de aanvoertrein, om vervolgens geduwd het terrein op te kunnen rijden.
De loc is hier tegen de trein aangezet. Nogmaals: in 2017 verleden tijd met een GTW ernaast. De GTW rijdt overigens niet tot het stootjuk door langs het perron, in verband met geluidsoverlast van de draaiende motor in combinatie met de huizen in de omgeving.
Voor er naar achteren kan worden geduwd moet er eerst nog een stuk naar voren worden gereden om het juiste spoor te berijden.
Na het plaatsen van de lege ketelwagens kan de afvoertrein met de volle ketelwagens vertrekken. Op de foto is de trein te zien met het onmiskenbare huis als motief.