Het spoorwegmuseum in Waterhuizen door Riekje Buivenga

10 juli 2017- Bij een voormalige blokwachterswoning in het Groningse Waterhuizen is een grootse verzameling spoorattributen te vinden. De door Riekje Buivenga tot stand gekomen verzameling is bekend te noemen, zo kwam Riekje vele malen in de publiciteit. Hierbij vertelde ze haar bijzondere verhaal. Zo wilde Riekje machinist worden. Vroeger waren vrouwelijke machinisten echter ondenkbaar, waardoor dit niet mogelijk bleek. Al op jonge leeftijd begon Riekje met het verzamelen van spoorattributen. Jarenlang werd de collectie uitgebreid en tentoongesteld als Spoorwegmuseum Waterhuizen. Begin 2014 werd het museum echter gesloten wegens ernstige gezondheidsproblemen van Riekje. Een maand later kwam ze te overlijden. Haar man houdt de verzameling sindsdien tot stand, al is het museum nog altijd gesloten. Gezondheidsproblemen spelen nu ook een rol, het is voor de man lastig om alles te onderhouden. De spullen staan daarentegen op een goed beveiligd terrein en het is absoluut de bedoeling om het te behouden. We nemen een kijkje hoe het er momenteel bij staat.
De ingang naar de baanwachterswoning.
De kop van Mat '54 169.
Het interieur van de kop. De kop werd destijds bij Hollandia in de Amsterdamse Westhaven losgehaald en is helemaal compleet. De kop weegt zo'n 5 ton.
De kop van DE2 184, helaas was de deur niet open te krijgen. Deze kop weegt ongeveer 3 ton.
Het terrein staat vol met tientallen, zo niet honderden borden.
Ook staan vele (bijzondere) stukken overdekt in containers. Hier zijn enkele armseinen en olielampen te zien.
De bollenwagen, bekend van NS 150 jaar, is ook aanwezig. De wagen werd destijds naar Onnen gereden, werd buiten dienst genomen en ging naar Riekje.
Het pronkstuk is een stuk spoor met daarop Sik 354, een bietenwagen en een Dg. Op de bietenwagen is een dak gebouwd, zodat het als opslagruimte kan dienen. De wagen zit dan ook compleet vol met spullen van Weg & Werken, maar ook modernere gereedschappen voor spoorbouw. Er kan acht meter mee gereden worden op het spoortje.
Sik 354. Het was niet gemakkelijk om de Sik in handen te krijgen, daar heeft ze, zoals ze in een interview vertelde ruim 20 jaar over gedaan. De Sik is nog altijd rijvaardig.