Eerste containertrein Amsterdam - China

31 maart 2018- Onder grote belangstelling vertrok woensdag 7 maart de eerste directe containertrein tussen Amsterdam en China. Het vertrek vond plaats vanaf de HCT Terminal in de Houtrakpolder. Potentiële klanten, belanghebbenden en een delegatie uit China en Kazachstan waren aanwezig tijdens de feestelijke onthulling. Na een toespraak werd de trein ter voorspoed en geluk op traditionele wijze gedoopt met een Chinese Leeuwendans.
De eindbestemming van de trein is Yiwu, een stad aan de Chinese Oostkust. In 16 dagen tijd wordt 11000 kilometer afgelegd, waardoor de reis aanzienlijk sneller dan scheepvaart en goedkoper dan luchtvaart is. De trein rijdt via de zogeheten Nieuwe Zijderoute en doorkruist Duitsland, Polen, Wit-Rusland, Rusland en Kazachstan om vervolgens China te bereiken. De initiatiefnemer van deze trein is Nunner Logistics uit Helmond. Er wordt mogelijk over een paar weken met één treindienst per week begonnen.
Voor de eerste trein werden bij uitzondering de Railexperts 1251 en 6703 ingezet. Hiermee kwamen oude tijden tot leven omdat deze combinatie in het ACTS-tijdperk ook met containertreinen in de Amsterdamse havens was te zien. Voor het regelen van tractie is Raillogix verantwoordelijk, zo kan de trein voortaan met loc’s van Captrain worden verwacht, de vaste partner van Raillogix.
Tijdens het vertrek op de stamlijn, onderweg naar het centraal emplacement van de Houtrakpolder.
De 6703 die de trein duwde.