NVBS koningsdagrit 2016

27 april 2016- Ook dit jaar zette de NVBS de traditie voort en organiseerde een rit op koningsdag. Voor deze rit werd de SMMR 2225 met zes SSN rijtuigen uitgekozen. De rit kon van start gaan in Rotterdam en zal daar uiteindelijk ook eindigen. Onderstaand een serie foto's van de rit waarbij is te zien welke sporen de trein allemaal bezocht.
De eerste foto van de trein kon net na station Rotterdam Zuid worden gemaakt.
Hier wordt de Wieldrechtse Zeedijk gepasseerd op weg naar Moerdijk.
De eerste foto op de stamlijn naar Moerdijk kon samen met een historische bus worden gemaakt. Hier werd een fotostop gehouden. Na de fotostop kon verder worden gereden naar het emplacement.
Hier is men net weer vertrokken na de fotostop.
Op de terugweg naar de hoofdbaan was het geheel bij deze stek te fotograferen.
De tweede stamlijn die werd bezocht was die van Oss (Elzenburg). Er moest diverse keren tijdens dit deel van de rit worden omgelopen om de stamlijn te berijden. De 2225 gaat hier net de bocht in op weg naar de omloop/opstelsporen. Er werd maar een enkele kilometer per uur gereden en iemand controleerde ondertussen de assen om te zien of het allemaal goed ging in de krappe boog. Ondertussen was het begonnen te regenen.
Een tweede foto van de trein in de krappe boog.
Nadat de 2225 is omgelopen en er een fotostop is gehouden kan weer worden vertrokken naar Oss. Op de achtergrond is nog de HSL Logistik 691 te zien.
Hier is de trein grotendeels de krappe boog door vanaf de andere kant.
Hierna werd gekozen voor een foto langs dehoofdbaan. De zon brak nog net door in Schalkwijk wanneer de trein de overweg passeerde op weg naar Utrecht en verder.
De laatste stamlijn die aan de beurt was, was Utrecht Lage Weide. Dit is wellicht toch het meest bijzondere bezoek van de dag, omdat de stamlijn nauwelijks nog wordt gebruikt. In 2015 reed het toen nog hetende DB Schenker plotseling weer papiervervoer naar C.V. Heezik, maar dit is alweer gestopt. Hier is een fotoverslag van de bediening te zien. Op de foto rijdt de trein geduwd naar het emplacement, maar er zal eerst nog een grote overweg worden gepasseerd.
Ook hier was het nodig om de 2225 om te laten lopen. Links nog een wagen van Strukton die hier al jaren staat. Voorheen stonden er nog kabelhaspeldraadwagens bij, maar die zijn inmiddels wel verdwenen.
Voordat de trein geduwd naar achteren zou gaan werd eerst nog naar voren gereden om een fotostop te houden.
Hier wordt naar achteren geduwd op weg naar Maarssen.
Het geduwd passeren van de overweg bij de Isotopenweg.
En de laatste foto die werd gemaakt van de rit was bij Hogebrug. De trein is hier onderweg naar Rotterdam waarna de rit is afgelopen.